Aktualityi-POST

Stavba sociálneho rodinného domu na “Ďatelinisku”?

obed
poradna

 www.zlatemoravce.info

Dnes prebehlo stretnutie občanov mesta, zástupcov mesta a zástupcov nitrianskej VÚC, ohľadom riešenia stavby, ktorá má vzniknúť po zbúraní domu v mestskej štvrti „Ďatelinisko“. Na stretnutí dali občania jasne najavo svoj názor, na túto stavbu a podľa ich slov, skryté záujmy čerpania peňazí, pod myšlienkou sociálneho zariadenia. Viac nám do redakcie napísal obyvateľ tejto štvrte:

“Ako majiteľ susednej nehnuteľnosti a otec dvoch malých detí, zásadne nesúhlasím s výstavbou sociálneho zariadenia (aj keď predstavitelia VÚC toto zariadenie volajú eufemisticky rodinný dom). Má sa jednať o zariadenie pre minimálne 12 klientov ústavu, s kombinovaným mentálnym a telesným postihnutím, vo veku 14 až 50 rokov, ktorí potrebujú neustálu starostlivosť, školeného personálu.

V projekte (do ktorého som mal možnosť nahliadnuť) je naplánovaná zástavba, skoro 3/4 plochy. To znamená, že 12 mentálne a telesne postihnutých ľudí, preložia z tichého prostredia kaštieľa s rozsiahlou záhradou a vybudovanými altánkami, záujmovými krúžkami, herňou, polyfunkčným ihriskom s  krytými priestormi na pobyt imobilných, ale i ťažko mobilných obyvateľov a bazénom so sezónnym využitím (zdroj ich web) a presťahujú – rozumej internujú – ich do zastavaných priestorov, s možnosťou pobytu vonku, v záhrade o veľkosti výbehu pre sliepky. Odhliadnúc od drastickej zmeny ich životného štýlu, tu nebudú mať možnosť, venovať sa svojim činnostiam, čo asi nepovedie k želanému cieľu projektu a to deinštitucionalizácií klientov ZSS a integrácie do majoritnej populácie.

Pozemok s rodinným domom sa zmení na zariadenie sociálnych služieb v štvrti s rodinnými domami, čo by výrazne znehodnotilo ceny nehnuteľností v tejto štvrti. To tiež nevytvára pozitívnu atmosféru a dnešné stretnutie obyvateľov štvrte dalo jasne najavo svoje nesúhlasné stanovisko, čo je tiež veľkou prekážkou integrácie takto postihnutých ľudí. Ak sa predkladateľom projektu jedná o dobro klientov, musí im byť jasné že plánovaná integrácia sa nepodarí a projekt je odsúdený na zánik. Ak sa však jedná len o prečerpanie eurofondov, pôjdu tvrdohlavo za svojím cieľom bez ohľadu na následky pre jednu alebo druhú stranu. Cením si podporu nášho pána primátora a jeho prísľub nepovoliť túto výstavbu, nakoľko zdieľa podobný názor ako občania žijúci v tejto štvrti.”

 Občan mesta ZlatéMoravce, Rastislav Šindler

[nggallery id=460]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button